Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen. Uw nieuws hier online, neem dan contact op met de redactie.

woensdag 13 september 2017

Gemeente Balen: Awel zoekt luisterende oren voor jongeren

Awel zoekt luisterende oren voor jongeren
Meer dan 70% van de jongeren vindt hulp bij Awel, de Vlaamse hulp- en informatie lijn voor kinderen & jongeren. Maar, Awel kan slechts slechts 1 op 8 telefonische en chatoproepen beantwoorden en is daarom dringend op zoek naar 140 paar extra luisterende oren. Meld je aan als vrijwilliger op awel.be.
Lees verder

Speeltuintje aan woonzorgcentrum Ter Vest verenigt jong en oud
Op woensdag 30 augustus heeft OCMW-voorzitter Erik Borgmans een gloednieuwe tuin met een viertal speeltoestellen (een veerwip, draaipalen, en kuipschommel en een klimrek met schuifaf) ingehuldigd aan WZC Ter Vest. De tuin moet een brug slaan tussen de bewoners op leeftijd en hun jonge bezoekers.
Lees verder

Schrijf nog snel in voor gratis cursus openbaar vervoer
Hoe plan je een route met trein of bus? Hoe en waar koop je een ticket? Wat is het voordeligste tarief? De gratis 9-delige cursus openbaar vervoer (elke donderdagvoomiddag van 14 sep-16 nov) van het OCMW en Den Travoo geeft je een antwoord op al deze vragen. Schrijf je nog snel in in Den Travoo.
Lees verder

Fitmix van start op 13 september
De sportdienst organiseert vanaf 13 september wekelijks op woensdag een lessenreeks fitmix (een combinatie van step, conditie, kracht en figuurtraining) voor dames. Dit van 9u tot 10u (50-plus) of van 10u tot 11u in de sporthal van Olmen. Inschrijven bij de sportdienst op sportcomplex Bleukens.
Lees verder

Leer je iPad kennen
Van 18 september tot 23 oktober kan je elke maandag van 13u tot 15u30 in VC De Kruierie beter leren werken met je iPad. Vooraf inschrijven voor deze cursus van de Seniorenraad i.s.m. Vormingplus Kempen in VC De Kruierie (18 euro).
Lees verder

Infosessie 'Balen stopt met roken' op 12 september
De gemeentes Balen, Dessel en Mol willen na de zomer zoveel mogelijk inwoners laten stoppen met roken. Op dinsdag 12 september kan je om 20u in VC De Kruierie vrijblijvend een infosessie volgen onder leiding van een tabakoloog. Je kan dan ook inschrijven voor het rookstopprogramma in het najaar.
Lees verder

Afvalkalender week 37
• vrijdag 15 september: PMD, GFT en GLAS (route 2)
Lees verder

Geef lucht aan je huis!
In een woning is de lucht meestal slechter dan buiten. Om de lucht gezond te houden is het belangrijk om voortdurend te ventileren en aanvullend te verluchten. Zet minstens 1x per dag ramen en deuren open zodat er verse lucht binnen kan. Download hier de folder 'Ventileren en verluchten'
Lees verder

Oorlogsherdenking op 15 september
Op vrijdag 15 september zijn er herdenkingsplechtigheden voor de burgerlijke oorlogsslachtoffers aan de oorlogsmonumenten: 10u45 Kruis Malou (Antverpialaan) en 11u10 begraafplaats Malou (Reigerstraat).
Lees verder

Activiteiten nov-dec doorgeven vóór 15 september
Als je graag jouw Balense activiteit van november en december wil laten opnemen in de Gebuurtenissen en in de activiteitenkalender op www.balen.be, geef deze dan door vóór 15 september via het e-loket.
Lees verder

Infoblad herfst in je brievenbus
Vanaf 8 september valt de herfsteditie van het Infoblad in elke Balense brievenbus (met o.a. rookstopcampagne, gele papiercontainers, Balense kortfilm WO II, dossier mobiliteit in Balen,…). Je kan het infoblad hier ook online lezen of afhalen bij de Infopunten.
Lees verder

Tip van de Bib: 'Food2Run'
Haal tijdens de 'Week van de Sportclub' inspiratie voor gezonde voeding die het beste past bij een sportinspanning uit het boek 'Food2run'.
Lees verder

3 redenen om de auto thuis te laten tijdens de Week van de Mobiliteit
De Week van de Mobiliteit geeft je van 16 tot 22 september een duwtje in de rug om mee(r) te autominderen. Wie de overstap maakt, mag rekenen op een extra portie geluk. Onderzoek wijst namelijk uit dat wie de wagen op stal laat gezonder leeft, beter slaapt en zich beter in zijn vel voelt.
Lees verder

Infoavond kerstmarkt op 15 september
Op vrijdag 15 september om 20u is er in VC De Kruierie een infoavond voor de erkende verenigingen (aangesloten bij een adviesraad) die een kraampje uitbaten op de kerstmarkt (maandag 26 december, Pastorij Olmen). Je kan je dan ook nog inschrijven, maar denk op voorhand wel na wat je wil aanbieden.
Lees verder

Gratis gele papiercontainer voor iedereen
Deze week kreeg iedereen een brief van IOK Afvalbeheer met info over de gratis gele papiercontainers die in Balen bedeeld worden tussen 9 en 18 oktober. Je krijgt automatisch een standaardcontainer van 240 liter, tenzij je vóór 22 september belt naar het gratis nummer 0800/97 687.
Lees verder

Koop kunst en steun kansarme kinderen
Op vrijdag 8 september (19u-20u30) kan je een kijkje nemen en een bod uitbrengen op de kunstveiling ten voordele van het project Vectamus in Centrum Vector (Gompelbaan 84, Mol). Daarmee steun je kansarme kinderen met psychische problemen.
Lees verder

Speeltuintje aan WZC Ter Vest verenigt jong en oud
Op woensdag 30 augustus is een gloednieuwe tuin met een viertal speeltoestellen (een veerwip, draaipalen, en kuipschommel en een klimrek met schuifaf) ingehuldigd aan woonzorgcentrum Ter Vest. De tuin moet een brug slaan tussen de bewoners op leeftijd en hun jonge bezoekers.
Lees verder

Schrijf je in voor cursus iPad
Lees verder

Enquête naar arbeidskrachten in Balen-Centrum
Lees verder

Fietshelm voor leerlingen eerste studiejaar
Bij het begin van het schooljaar krijgen alle leerlingen van het eerste studiejaar in Balen een fietshelm. Het gemeentebestuur wil de kinderen daarmee aanmoedigen om zoveel mogelijk en op een veilige manier met de fiets naar school te komen.
Lees verder

Nieuw: Buitentafeltennis op sportcomplex Bleukens
Sinds vorige week beschikt sportcomplex Bleukens over twee nieuwe outdoor tafeltennistafels. De ene staat ter hoogte van het omnisportveld, de andere aan de cafetaria. Iedereen kan vrij gebruik maken van deze tafels. Je moet wel zelf paletjes en balletjes meebrengen.
Lees verder

Koop dit weekend azalea's voor Kom op tegen Kanker
Op 15, 16 en 17 september kan je weer azalea's kopen tijdens het Plantjesweekend van Kom op tegen Kanker. In onze gemeente is er vrijdag (8u-18u) en zaterdag (7u30-12u30) een verkooppunt aan De Pershoek (Veldstraat 9, Olmen). Voor 7 euro per azalea draag je de strijd tegen kanker een warm hart toe.
Lees verder

Strapdag: kom op 22 september te voet of met de fiets naar school!
Op vrijdag 22 september doen de Balense scholen opnieuw mee met de Strapdag. De schoolomgevingen zijn dan verkeersvrij en de kinderen komen bij voorkeur met de fiets of te voet naar school. Het is meteen ook de start van een verkeersveilig schooljaar en de afsluiter van de Week van de Mobiliteit.
Lees verder

Parking Verbroedering Balen in Nagelsberg
Spelers en supporters van voetbalclub Verbroedering Balen wordt gevraagd om vanaf nu voor thuiswedstrijden te parkeren op de parking in de Nagelsberg (op slechts 200 meter van de voetbalterreinen). De parking in de Hoolsterberg is op die momenten meestal al volzet met bezoekers van de sporthal.
Lees verder

Schrijf je kleuter in voor Multimove, start op 20 september
Van 20 september tot 7 maart 2018 kunnen kleuters van 3 tot 6 jaar elke woensdagnamiddag deelnemen aan Multimove, 45 minuutjes plezierig bewegen met de focus op de algemene ontwikkeling. Inschrijven in sportcomplex Bleukens (50 euro voor het hele seizoen).
Lees verder

Infostand gele papiercontainers op Vrijdagmarkt
Op de Vrijdagmarkt van 15 september kan je tussen 13u en 16u een infostand over de gele papiercontainers bezoeken. Je krijgt meer uitleg van de medewerkers van IOK Afvalbeheer en kan de verschillende formaten van containers bekijken.
Lees verder

Bedrijven en verenigingen: vraag je gratis papiercontainer aan
Ook de Balense bedrijven en verenigingen kunnen een gratis gele papiercontainer van 240 of 1.000 liter aanvragen. Ze moeten dan vóór 22 september hun keuze doorbellen op het nummer 0800/97 687.
Lees verder

Erfgoed Balen stelt Jaarboek 2016 voor
Erfgoed Balen heeft donderdagavond haar 16e Jaarboek voorgesteld. Je kan het boek vanaf nu kopen in vrijetijdscentrum De Kruierie voor 15 euro of met de Vrijetijdscheque.
Lees verder

BMX-parcours preventief gesloten op 12 september
Door de regenval is er wateroverlast geconstateerd op het BMX-parcours aan sportcomplex Bleukens. Om te vermijden dat de delicate ondergrond ernstig beschadigd raakt, wordt het parcours op dinsdag 12 september preventief gesloten.
Lees verder

Erfgoed Balen stelt Jaarboek voor
Erfgoed Balen heeft donderdagavond haar 15e Jaarboek voorgesteld. Je kan het boek vanaf nu kopen in vrijetijdscentrum De Kruierie voor 15 euro of met de Vrijetijdscheque.
Lees verder

Kleinere, grotere of geen papiercontainer nodig? Meld het vóór 22 september
Elk Balens gezin krijgt tussen 9 en 18 oktober een gratis gele papiercontainer van 240 liter thuis geleverd. Alleen wie een kleinere, grotere of helemaal géén container wil, moet vóór 22 september bellen naar 0800/97 687. Ook bedrijven en verenigingen moeten op dat nummer hun keuze doorgeven.
Lees verder

Schrijf je in voor herfstwandeling 55-plussers
Wil je op maandag 25 september om 14u deelnemen aan de herfstwandeling (3 of 6 km) van de Seniorenraad (i.s.m. OKRA Gerheide) aan PC Gerheide (St.-Jansstraat 64)? Schrijf je dan vóór 18 september in in VC De Kruierie of bij de seniorenbonden.
Lees verder

BMX-parcours preventief gesloten op 12 en 13 september
Door de regenval is er wateroverlast geconstateerd op het BMX-parcours aan sportcomplex Bleukens. Om te vermijden dat de delicate ondergrond ernstig beschadigd raakt, wordt het parcours op dinsdag 12 en woensdag 13 september preventief gesloten.
Lees verder

Maak muziek met je baby/peuter op 'Kinderklanken'
Vanaf zondag 1 oktober kan je in de pastorij van Olmen met 'Kinderklanken' in zes sessies samen met je baby of peuter zingen, dansen en spelen op eenvoudige instrumenten, volledig in de leefwereld van je kind. Schrijf je nu in aan de balie van VC De Kruierie (beperkt aantal plaatsen beschikbaar).
Lees verder

Bestel planten met haagplantactie
Dit najaar promoten IOK, Natuurpunt, Velt, JNM en 26 Kempense gemeentebesturen al voor de 23e keer inheems en streekeigen plantgoed met de actie 'Behaag onze Kempen!'. Nog tot 31 oktober kan je bomen en struiken aankopen. Laat je op voorhand goed informeren via een tuinbezoek of gratis infobrochure.
Lees verder