Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen. Uw nieuws hier online, neem dan contact op met de redactie.

dinsdag 22 augustus 2017

[Zorgnet-Icuro] 22/8: 10e WEK-symposium 'Small is beautiful' - AZ Jan Portaels, AZ Vesalius en RZ Heilig Hart behalen NIAZ-kwaliteitslabel - Nieuwe coöperatie Zorgcirkels Jongdementie

22/8: 10e WEK-symposium 'Small is beautiful' - AZ Jan Portaels, AZ Vesalius en RZ Heilig Hart behalen NIAZ-kwaliteitslabel - Nieuwe coöperatie Zorgcirkels Jongdementie

dinsdag 22 augustus 2017 - 09:17

10e WEK-symposium 'Small is beautiful… in tijden van: globalisering / netwerking / fuseren…'

 

Op vrijdag 20 oktober organiseert de Werkgroep 'Ethiek in de kliniek' (WEK) van Zorgnet-Icuro zijn 10e symposium met als thema 'Small is beautiful… in tijden van: globalisering / netwerking / fuseren…' We zoemen dit jaar in op een thema dat de organisatie van de zorg op dit ogenblik heel erg in beslag neemt. Ook in de zorg is een tendens naar schaalvergroting, naar globalisering merkbaar. We zien met name dat ziekenhuizen zich organiseren in netwerken.

AZ Jan Portaels, AZ Vesalius Tongeren en RZ Heilig Hart Tienen behalen NIAZ-kwaliteitslabel

 

Het AZ Jan Portaels in Vilvoorde, het AZ Vesalius in Tongeren en het RZ Heilig Hart Tienen hebben de NIAZ-Qmentum accreditatie behaald. Het internationale kwaliteitslabel, dat vier jaar geldig is, staat garant voor een kwaliteitsvol en veilig ziekenhuis. De accreditatie wordt uitgereikt door het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ). Beoordeeld wordt of deze hun organisatie zo hebben ingericht dat zij op een reproduceerbare wijze een acceptabel kwaliteitsniveau van zorg voortbrengen. 

Nieuwe coöperatie Zorgcirkels Jongdementie

 

De coöperatie Zorgcirkels Jongdementie werd opgericht door vzw Woonzorgnet-Dijleland en het Expertisecentrum Vlaams-Brabant Memo. Het is een zorgorganisatie met en tegelijk voor de doelgroep. Jonge mensen met dementie zijn immers ook vennoten en stippelen mee de toekomst uit van de coöperatie. Vzw Woonzorgnet-Dijleland, cvba Thuisverpleging Meerdael, vzw Landelijke Thuiszorg, nv Jacky Mertens Schoenen en Dhr. Marc De Beir zetten als oprichters hun schouders onder de nieuwe zorgcoöperatie.

Open-hart-cirkels: een krachtig en liefdevol antwoord op psychische kwetsbaarheid en existentiële vragen

 

Een open-hart-cirkel is een ontmoeting met iedereen die geraakt is door het intense (existentieel) lijden, door de grote psychische kwetsbaarheid van een jongere of jongvolwassene. In eerste instantie gaat het om de mensen die van zeer nabij betrokken zijn. Daarnaast kunnen ook andere mensen uitgenodigd worden. De regie ligt in handen van het gezin. Degene die de open-hart-cirkel aanvraagt, nodigt de anderen uit en motiveert hen om deel te nemen.