woensdag 16 augustus 2017

Nieuwsbrief Veiligheid

Stad Poperinge
16 augustus 2017 
Nieuwsbrief Veiligheid
 

Zo hou je wespen uit je buurt.
wespbijhommel

Met warme zomertemperaturen duiken ook de wespen op. Met de volgende tips hou je wespen op een veilige afstand. En als de beestjes echt een bedreiging vormen, kan je de brandweer bellen.

  • Eten, zoete drankjes, ijsjes, snoep en andere zoetigheden trekken wespen aan. Laat een blikje nooit geopend achter en controleer zeker je glas of blikje vooraleer je ervan drinkt.
  • Laat nooit etensresten of verpakkingen buiten liggen.
  • Pas op met bloemen of zoete geuren thuis. Dit trekt wespen aan.
  • Gebruik reukloze verzorgingsproducten.
  • Loop niet op blote voeten door het gras, want wespen steken als je op ze stapt.
  • Zet een schoteltje met sinaasappel, citroen, kruidnagel of gebrande koffie in de tuin. Wespen hebben hier een hekel aan deze geuren.
  • Controleer regelmatig de plaatsen waar ooit een wespennest hing. De kans dat er op deze plekken een nieuw komt is groot.
Nieuw noodnummer 1722!

Sinds 1 augustus 2017 is er een nieuw noodnummer: 1722. Dat nummer dient voor niet-dringende interventies van de brandweer tijdens een storm of wateroverlast.

Voorlopig zal het nummer enkel geactiveerd worden in geval van een storm of overstroming, zoals gisteren het geval was, en dat na een beslissing van de FOD Binnenlandse Zaken. Die zal zich baseren op de oranje of rode code van het KMI, en een uur voor de komst van een storm tot vier uur na de waarschuwing het nummer activeren.

Het is de bedoeling om het nummer 112 op die manier te ontlasten en enkel te houden voor de levensbedreigende situaties.

Android telefoons met app “112 BE” automatisch gelokaliseerd door noodcentrales
App 112BE

Als je een Android telefoon (smartphone) hebt met een Belgische SIM-kaart, kunnen de noodcentrales 112 en 101 je exact lokaliseren via AML of Advanced Mobile Location, een lokalisatietechnologie die gebruik maakt van de lokalisatiemogelijkheden van je toestel om tijdens een noodgeval automatisch door te geven aan de noodcentrales waar je je bevindt.

De FOD Binnenlandse Zaken en EENA (European Emergency Number Association) dringen al sinds 2015 aan bij de smartphone fabrikanten en providers om AML in te voeren. Voorlopig voorziet enkel Android de functionaliteit.

 
 
 
  Dienst Integrale Veiligheid
Grote Markt 1, 8970 Poperinge
Tel.: 057 34 66 95
Fax: 057 33 80 79
E-mail: veiligheid@poperinge.be
Indien u de nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, gelieve hier te klikken.