dinsdag 29 augustus 2017

Nieuwsbrief 2017 nr 13

Is deze nieuwsbrief moeilijk leesbaar?

Agenda gemeenteraad - 5 september 2017

Het college van burgemeester en schepenen biedt u de dagorde aan van de gemeenteraad van dinsdag 5 september 2017.

Verslag OCMW-raad - 2 augustus 2017

Het OCMW-bestuur biedt u hierbij het verslag aan van de OCMW-raad van woensdag 2 augustus 2017.

Kleine klus, groot effect: onkruid en vuil

Onze gemeente hecht veel belang aan een propere buurt. Om Gingelom proper te houden zijn onze medewerkers van de technische dienst elke dag in de weer. Gras afrijden, bloemvakken en -perken onderhouden, goten en straten vegen,…

Regelmatig stellen wij echter vast dat er op voetpaden aan woningen en op privéterreinen (tuinen, bouwterreinen, percelen, ...) onkruid groeit. Daarom lanceren we een warme oproep om ons een handje te helpen. Als iedereen het kleine stukje stoep, de greppel of afvoergoot voor zijn eigen deur onderhoudt – zonder pesticiden ! - draagt dat automatisch bij tot een mooi en proper Gingelom. Alvast dank!

Gingelom schakelt over van arm naar rijk gas

Vanaf 1 juni 2018 verdeelt Infrax in Gingelom een andere soort gas. Die datum is dichterbij dan u denkt.

Moet er iets aan mijn gasmeter veranderen?
Ja, tussen september 2017 en mei 2018 komt Infrax bij u langs om de drukregelaar van uw gasmeter te vervangen. Bij bedrijven is dit niet altijd nodig.

Wat moet ik zelf doen?
U laat best nu al uw installateur of een technicus controleren of al uw toestellen (verwarmingsketel, kachel(s), doorstromer(s), kookfornuis, …) geschikt zijn voor dit andere gas. Maak hiervoor zo snel mogelijk een afspraak zodat u zeker op tijd klaar bent!

Meer info vindt u op www.infrax.be/vanarmnaarrijkgas of op het nummer 075 35 30 20.

Padvinders gezocht om ‘trage wegen’ in beeld te brengen

Veel ‘trage wegen’ zijn verdwenen of in onbruik geraakt door slecht onderhoud, door de aanleg van nieuwe verkavelingen of industrieterreinen. Sommige wegen werden samen met een akker omgeploegd, andere zijn afgesloten door aanpalende eigenaars... Dat is jammer, want fietsen en wandelen op trage wegen is veiliger én plezieriger.

Heeft u ook zin om te ontdekken welke trage wegen er nog zijn in onze streek? Bent u geïnteresseerd en wilt u graag helpen met de inventarisatie? Geef dan uw contactgegevens door via Goele Vantilt, 011 88 04 88 of goele.vantilt@gingelom.be. Dan nodigen we u uit voor de vormingsavond ‘inventariseren van trage wegen’ die we in onze gemeente organiseren samen met Trage Wegen vzw. Daar maken we u wegwijs hoe u mee op pad kan om de trage wegen in de buurt te (her)ontdekken en te inventariseren.

Huiskattenactie succesvol

Naar jaarlijkse gewoonte deelde het gemeentebestuur in het voorjaar kortingsbonnen uit voor de sterilisatie en castratie van huiskatten. 23 kattinnen en 3 katers werden ‘onder handen genomen’ om zo de populatie zwerfkatten onder controle te houden. Deze actie kostte € 620.

Aanpassing openingsuren onthaal Politiepost Gingelom

Het onthaal van de Politiepost in Gingelom op de Steenweg 111 wordt vanaf 1 september voorzien van 9 uur tot 12 uur van maandag tot en met vrijdag.

Op deze manier kunnen de wijkinspecteurs tot 9 uur onder meer toezicht houden aan of in de omgeving van de scholen. Zeker bij het begin van de schooldag kan het verkeer namelijk enorm druk zijn. De wijkinspecteurs helpen de kinderen veilig oversteken, maar houden ook toezicht op het parkeren en de vlotte doorgang.


Het politiehuis in Sint-Truiden is elke weekdag van 8 uur tot 20 uur bereikbaar en in het weekend van 8u30 tot 16u30.

Voor dringende gevallen (24/24), bel steeds 101.

Brandweerpost Sint-Truiden zoekt vrijwilligers

Ook interesse om bij de brandweer te werken? De Hulpverleningszone Zuid-West Limburg is op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Wat moet u doen?

- Behaal eerst uw Federaal Geschiktheidsattest. Leg hiervoor een reeks sport-, handvaardigheids- en competentieproeven af. Inschrijven kan via www.ikwordbrandweer.be, vanaf zaterdag 9 september 2017. De proeven vinden plaats aan het PLOT (politie- en brandweerschool provincie Limburg, zie ook www.plot.be) in Genk, op donderdag 12 en zaterdag 14 oktober 2017 (competentie- en handvaardigheidstest) en op zaterdag 28 oktober 2017 (sportproeven).

- Lees alle info over ‘hoe brandweer (m/v) worden’ op www.zuidwestlimburg.be/wat-kunnen-we-voor-je-doen/hoe-brandweerman-of-vrouw-worden én op www.ikwordbrandweer.be .
 

Kunstonderwijs voor kids

[Podium]

Ben je muzikaal aangelegd? Kom dan naar Academie Haspengouw [Podium] in Montenaken (Hannuitstraat 8)
Contact: www.ahpodium.be - 011 70 16 50 - info@ahpodium.be

[Beeld]

Leef jij je graag creatief uit? Ben je niet te stoppen met verf, houtskool, potlood, krijt, klei, fototoestel, … ? Kom dan naar de Academie Haspengouw [Beeld], Algemene Beeldende Vorming voor kinderen in Jeuk en Gingelom.
Contact: www.ahbeeld.be - 011 70 16 20 - info@ahbeeld.be
 
Inschrijven tot 29 september aan de balie van het gemeentehuis bij Marie-Paule Meirens : 011 88 10 31.

Tentoonstelling Boter bij de Vis

Nog tot 27 september kunt u in de bib terecht voor deze expo over de problematische voedselsituatie tijdens WO II.