Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen. Uw nieuws hier online, neem dan contact op met de redactie.

woensdag 9 augustus 2017

Broeders van Liefde: machtsstrijd om euthanasie gaat verder

Broeders van Liefde: machtsstrijd om euthanasie gaat verder

De Broeders van Liefde liggen zwaar onder vuur na hun beslissing om euthanasie toe te laten in hun zorginstellingen. Er dreigt een uitsluiting van de Belgische tak van de Broeders van Liefde.

Lees verder

'Geen signaal dat België regels niet heeft nageleefd'

De Europese Commissie heeft geen aanwijzingen dat de ons land de richtlijnen voor het aangeven van een voedselcrisis heeft genegeerd. Een eigen onderzoek komt er voorlopig dan ook niet.

Lees verder

Toch te hoge concentratie fipronil gevonden in eieren

Uit tegenexpertise van een staal bij een van de 86 geblokkeerde bedrijven blijkt dat de Europese drempel wel degelijk overschreden werd. Dat meldt het federale voedselagentschap FAVV.

Lees verder

'Als niemand schade kan vergoeden, dan moet overheid tussenkomen'

Als de schuldigen van het fipronilschandaal de geleden schade niet kunnen vergoeden en ook de verzekeringssector niet kan tussenkomen, dan moet de overheid voor een schadeloosstelling zorgen. Dat zegt Hendrik Vandamme, de voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) dinsdag.

Lees verder

Antwerps Integriteitsbureau kritisch voor 'wijnproeverij' door districtsbestuur

Het Integriteitsbureau van de stad Antwerpen heeft bedenkingen bij de manier waarop het districtsbestuur van het Antwerpse Wilrijk dit voorjaar wijnen selecteerde voor recepties in het districtshuis. Oppositiepartij SP.A meldde dat het districtscollege tot twee keer toe een 'wijnproeverij' hield tijdens een collegezitting.

Lees verder

Politie schiet op auto tijdens achtervolging
De politie heeft dinsdag het vuur geopend op een man die na een controle op de politie wou inrijden. De bestuurder, die in Molenbeek overmeesterd kon worden, beweerde nadien dat hij explosieven in zijn wagen had. Dat laat een woordvoerder van de politiezone Brussel-West weten.
Lees verder

Ministers eisen bijkomende maatregelen van FAVV

Na de aankondiging door het FAVV dat bij een tegenexpertise bij 1 van de 86 geblokkeerde bedrijven gebleken is dat de Europese drempel voor fipronil wel degelijk overschreden is, willen ministers van Landbouw Denis Ducarme en van Volksgezondheid Maggie De Block onder andere dat er een groen nummer of call center geopend wordt waar de bevolking terechtkan met vragen over de fipronilcrisis.

Lees verder

We versturen minder brieven en kaartjes

We hebben in de eerste helft van het jaar 5,7 procent minder brieven en kaartjes naar elkaar gestuurd dan een jaar geleden. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van Bpost. Het bedrijf maakt er zich geen zorgen over. De daling was ingecalculeerd, en wordt gecompenseerd doordat we veel meer pakjes opsturen. Maar de beleggers zijn er niet gerust in. Het aandeel is met twee procent gezakt.

Lees verder

'Zwem niet in onbewaakte zones'

De kustredders vragen nog maar eens om niet te gaan zwemmen in onbewaakte zones. Ze hebben vanmorgen een grote oefening gehouden, dat doen ze één keer per maand. Vorig weekend moesten ze nog een gezin met 2 kinderen uit zee redden in Oostende, op een plek waar je niet mag zwemmen.

Lees verder

Burgemeester Schaarbeek over Maximiliaanpark: 'Schandalig dat Francken handen in onschuld wast'

De omgeving van het Brusselse Noordstation en met name het Maximiliaanpark en het Gaucheretpark wordt de laatste weken opnieuw overspoeld met transitmigranten. Burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt wijst met de vinger naar het federale niveau en eist dat er een tijdelijk opvangcentrum komt.

Lees verder

Zeven gewonden bij appartementsbrand in Antwerpse stationsbuurt

In Antwerpen zijn dinsdagavond zeven gewonden gevallen bij een brand in een appartementsgebouw in de Gemeentestraat, nabij het Centraal Station. Dat zegt de brandweer Zone Antwerpen. De twee appartementen op de tweede en derde verdieping zijn onbewoonbaar verklaard. Het incident zorgde ook voor hinder bij het tramverkeer.

Lees verder

Regering neemt regie FAVV over

De federale regering stuurt het voedselagentschap bij na nieuwe warrige communicatie over het Fipronil-gehalte in eieren.

Lees verder

Praten, praten, praten, de rest komt later

Bij conflicten, en zeker bij echtscheidingen, grijpen we vaker naar een bemiddelaar. Minister van Justitie Koen Geens juicht dit toe en werkt aan een wet die bemiddeling een boost moet geven.

Lees verder

Laurent wilde op pro-Erdogan meeting toespraak houden
Prins Laurent was wel degelijk van plan om te speechen op een pro-Erdoganbijeenkomst in ons land. Dat werd gisteren bevestigd door het kabinet van premier Charles Michel (MR).
Lees verder

Eerste transgeen dier is opgegeten

Wetenschappers hadden het al veel eerder verwacht, maar nu is het zo ver: het eerste genetisch gewijzigde dier, een zalm, ligt in de viswinkel. Zonder etiket.

Lees verder

106 miljoen euro kindergeld naar het buitenland

Zo'n 1,69 procent van het totale Vlaamse kindergeld wordt uitgekeerd aan kinderen in het buitenland. In het jaar 2015 ging het om 106.204.040 euro. Dat geld ging naar 33.645 rechthebbenden met in totaal 60.538 kinderen die niet in ons land worden opgevoed, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws woensdag.

Lees verder

Al 18 zware tuchtzaken tegen rechters

Sinds drie jaar geleden tuchtrechtbanken zijn opgericht in ons land, zijn al 47 zware tuchtzaken voorgekomen tegen magistraten en hun medewerkers op de griffies en de parketten. Er zijn zelfs al 18 zware tuchtzaken gevoerd tegen rechters, waarvan nog zes nieuwe dit jaar, schrijft De Tijd woensdag.

Lees verder

Parket wil doodrijder Merel opnieuw in de cel

Het gerecht vindt dat de doodrijder van Merel De Prins (12) gezond genoeg is om hem weer op te sluiten in de gevangenis. Volgende woensdag verschijnt Muhammed Aytekin (22) voor de strafuitvoeringsrechtbank omdat het parket van Brussel zijn voorwaardelijke vrijlating wil herroepen, schrijft Het Laatste Nieuws woensdag. Aytekin kwam vrij dankzij een ernstige oogziekte.

Lees verder

Ook Louis Tobback combineert twee inkomens

SP.A-coryfee Louis Tobback combineert zijn inkomen als Leuvens burgemeester met een parlementair pensioen. Wettelijk niets mis mee, maar wel lastig voor zijn voorzitter John Crombez. Dat schrijft De Morgen woensdag.

Lees verder

Postbeambte plundert spaarrekening van gepensioneerde klant

Een verantwoordelijke van het postkantoor van Puurs zit in de cel omdat ze verdacht wordt van het (deels) leeghalen van een rekening van een klant. Er is sprake van een bedrag van om en bij de 100.000 euro. De vrouw zelf ontkent elke betrokkenheid.

Lees verder