Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen. Uw nieuws hier online, neem dan contact op met de redactie.

vrijdag 25 augustus 2017

ABC-nieuwsbrief 2017 #3

Nieuwsbrief 2017 #3
Bekijk deze mailing in uw browser

Familievoorstelling 'Hans & Grietje - de deurenkomedie'


Zondag 27 augustus 2017 // 15.00 uur
OC Rookop, Heuvellandseweg 1a, Reningelst

Door Compagnie Gorilla // 4+
Gratis onderdeel van het Familiefestival van De Kinderbrouwerij
.

MEER INFO

Start nieuw schooljaar Kunstacademie 

Vrijdag 1 september 2017
Kunstacademie Poperinge, Oostlaan 11a

Ook het schooljaar aan de Kunstacademie start op vrijdag 1 september. Wie nog niet is ingeschreven, kan dat nog doen in het secretariaat van de kunstacademie of online.


INSCHRIJVEN 

Boekenkaftdag

Zaterdag 2 september 2017 // 9-12 uur
Stedelijke Openbare Bibliotheek -
De Letterbeek, Veurnestraat 69-71, Poperinge


Gratis toegang

Vrijwilligers helpen je boeken kaften met verschillende soorten papier. Lokale illustratoren Eva Denys, Marie Devos en Céline Salomez maken van jouw kaft een pronkstukje!


MEER INFO

Expo '10 jaar POPERINGE verbeeldt - 100 beelden'

Zaterdag 9 tot woensdag 27 september
De Letterbeek, Veurnestraat 69-71, Poperinge


Gratis toegang
Tijdens openingsuren bibliotheek


De overzichtstentoonstelling toont 100 foto's van feestvierende verenigingen uit Poperinge en deelgemeenten.
 

MEER INFO

Animatiefilm 'Heerlijk Hoppeland, Pittig Poperinge'

Zaterdag 16 en zondag 17 september 2017
10-18 uur
Stadhuis Poperinge

Gratis toegang

Tekenaar en architect Bernard Dehouck creëerde een tekenfilm van 2,5 minuten rond Poperinge, als eindwerk van zijn opleiding animatiefilm aan de Kunstacademie Poperinge. Tijdens het weekend van de Bier- en Hoppefeesten wordt de film in het stadhuis geprojecteerd.

Filmmozaïek 'Sprakeloos' 

Woensdag 27 september 2017
15 uur & 20 uur
CC Ghybe, Sint-Annastraat 13, Poperinge

Toegang: 5 euro (volwassenen)

Geniet van de film 'Sprakeloos', u aangeboden door het Willemsfonds i.s.m. de dienst cultuur van Poperinge. In de prijs zit een hapje/drankje inbegrepen.


MEER INFO

Unieke brede opleiding zang 

De minister van onderwijs heeft een afwijking op de programmatiestop toegestaan aan de Kunstacademie voor de oprichting van de hogere graad klassieke zang. Dat betekent dat de academie van Poperinge als enige in de Westhoek een volledige en brede opleiding zang heeft in zowel klassieke zang als jazz & lichte muziek. We hebben daar ook 2 verschillende leerkrachten voor die vanuit de specifieke achtergrond les geven en repertoire kiezen. Bij ons dus geen musicaldeuntjes als je voor klassieke zang kiest en als je rock of kleinkunst wil zingen, dan doe je dat niet als een operazanger maar echt in de stijl en met de stemplaatsing van een hedendaagse zanger. Jongeren kunnen bij ons in beide genres een opleiding van 9 jaar (vanaf 9 jaar tot 18 jaar) volgen, maar ook volwassenen kunnen een volledige cyclus van drie volwaardige graden volgen, sinds de beslissing van de minister dus in zowel het lichte als het klassieke genre.

Proeven van kunstvormen

Op vrijdag in de vooravond, pakt de Kunstacademie uit met een nieuw initiatief. Volwassenen (vanaf 16 jaar) kunnen gedurende 4 uur per week proeven van verschillende technieken en materialen die in de beeldende kunst voorkomen. Dit atelier helpt je jezelf te oriënteren binnen de beeldende kunst. Het staat open voor volwassenen en jongeren vanaf het vijfde middelbaar. De klemtoon ligt voornamelijk op het experimenteren binnen verschillende beeldende disciplines, om uiteindelijk tot een eigen artistieke houding en beeldtaal te komen. Kunsthistorische beschouwingen, uitstappen naar tentoonstellingen en contact met andere ateliers uit onze hogere graad ondersteunen die zoektocht. Dit traject loopt over 2 jaar, op vrijdag van 16u30 tot 20u.

De Kunstacademie alom aanwezig in het straatbeeld

De Kunstacademie werkt mee om de Poperingse binnenstad warm te maken voor verschillende festiviteiten in september. Voor het Chinees Festival op 2 en 3 september, werden honderden lampions versierd die de etalages van de winkelstraten zullen tooien. Onmiddellijk daarna gaan leerlingen tekenkunst en textiele kunsten aan guerillatekenen doen. Op verschillende plaatsen in de stad gaan zij op zoek naar plekken waar een tekenaar net dat detail kan toevoegen dat de voorbijganger even doet opkijken. En telkens is er een verwijzingen naar de hop- en bierfeesten van half september. Street Art met een lekkere afdronk dus!

Lees je mee met de Kinder- en Jeugdjury?

Opnieuw doet onze bib mee aan de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, de grootste leesclub en leesjury van Vlaanderen. Er zijn een vijftal leesgroepjes voor kinderen van 6 tot 16 jaar. Lees jij graag en wil je mee stemmen welk boek het beste is? De bib zoekt ook nog volwassen begeleiders en voorlezers om dit boeiende initiatief te ondersteunen. 

MEER INFO

Gratis gezelschapsspelletjes ontlenen

Vervelen je kinderen zich ook wel eens? Of wil je hen weghalen van voor de buis of het zoveelste computergame? Gezelschapsspelletjes zijn voortaan gratis te ontlenen in de bib. Op de online-catalogus geef je in de zoekbalk 'spel' in en onder materiaal, spel vind je het overzicht en de beschikbaarheid.

CATALOGUS

Cultuurseizoen 2017-2018

De start van het nieuwe cultuurseizoen komt dichterbij. Het programma bevat familievoorstellingen, theater, humor, muziek én poëzie. Heb jij al je keuze gemaakt? Tickets kan je reserveren via de webshop van cultuur, telefonisch op het nummer 057 346 623 of aan de balie van de dienst cultuur (Grote Markt 1, Poperinge).

TICKETS

Cadeaubon cultuur Poperinge

Geef je vrienden een cadeaubon van cultuur Poperinge! De bon kan je kopen zoals een ticket. De cadeaubon is geldig voor het lopende seizoen (2017-2018) of het volgende seizoen (2018-2019). De bon inzetten kan enkel aan de balie van de dienst cultuur. Deze cadeaubon is enkel inzetbaar in Poperinge.

BESTELLEN

Zondag 3 september - Hopplukfeesten

Voor het 10de jaar op rij organiseren de Vrienden van het Hopmuseum een plukwedstrijd. Op zondag 3 september, vanaf 14 uur nemen ervaren plukkers de plukhandschoen tegen elkaar op. Het binnenplein van het Hopmuseum ademt de sfeer van toen uit met de oude woonwagen met kinderanimatie, leuke accordeondeuntjes en een gezellig terras.

Zondag 3 september - Chinees stadsfestival

Het Poperingse stadsfestival staat volledig in het teken van China, met optochten van draken, theeceremonies, kalligrafieworkshops en meer. De activiteiten vinden plaats op de Grote Markt, in het Talbot House, Oud Vlaenderen en de Gotische zaal van het stadhuis. Ook de winkels zijn open en er is een modeshow.  

MEER INFO

Zondag 10 september - Open Monumentendag

Er is opnieuw veel te beleven in onze streek op Open Monumentendag: (natuur)wandelingen, rondleidingen, tentoonstellingen en workshops. Ontdek het volledige programma in de folder van CO7.

MEER INFO

15-17 september - Bier- en Hoppefeesten

Het weekend van 15, 16 en 17 september belooft opnieuw een topper te worden met de Bier- en Hoppefeesten. Een feesttent met optredens, de Hopkoninginverkiezing, de muzikale taptoe, de wervelende Hoppestoet en nog zoveel meer. Wil jij dit driejaarlijkse feest met volle teugen beleven? Ontdek hier het programma.

MEER INFO

16-17 september - Lekker Westhoeks

Op zaterdag 16 en zondag 17 september vindt voor de zevende keer de streekmarkt 'Lekker Westhoeks' plaats in Poperinge, dit keer tijdens de Bier- en Hoppefeesten. De Grote Markt van Poperinge wordt omgetoverd tot een lekkernijentempel voor jong en oud. 

MEER INFO

Academie Poperinge
Bibliotheek Poperinge
Cultuur Poperinge
Academie Poperinge
Bibliotheek Poperinge
Cultuur Popernge
Kunstacademie Poperinge:
Oostlaan 11a
8970 Poperinge

Stedelijke Openbare Bibliotheek Poperinge:
Veurnestraat 71
8970 Poperinge
057 33 29 02
bib@poperinge.be

Cultuur Poperinge:
Grote Markt 1
8970 Poperinge


Wilt u uw voorkeuren voor deze mailing aanpassen?
U kan uw voorkeuren aanpassen of u uitschrijven.