vrijdag 30 juni 2017

de Bib: Openingsuren en sluitingsdagen bibliotheek in juli en augustus

Openingsuren en sluitingsdagen bibliotheek in juli en augustus


Bib Maaseik, Bleumerstraat 68, 3680 Maaseik

maandag: 13.00-18.00 uur

dinsdag: 10:00 – 12:30 uur

woensdag: 10.00 – 19.00 uur

donderdag: 10:00 – 12:30 uur

vrijdag: 10.00 – 12.30 uur

zaterdag: 10.00 – 15.00 uur

 
Bib Neeroeteren, Scholtisplein 2, 3680 Maaseik

woensdag:  13.30 – 15.30 uur

donderdag: 16.00 – 18.00 uur

zondag: 10.00 – 12.00 uur

 
De bibliotheek is gesloten op maandag 10 juli (brugdag), dinsdag 11 juli (Vlaamse feestdag), vrijdag 21 juli (Nationale feestdag), maandag 14 augustus (brugdag) en dinsdag 15 augustus (O.L.V. Hemelvaart).

Wij wensen al onze bezoekers een prettige zomervakantie!!! 

 
Lees verder

Jeugdbib Nieuwmoer verhuist naar Dorpshuis

Na de zomer opent het Dorpshuis in Nieuwmoer de deuren. Jeugdbib Nieuwmoer neemt haar intrek op de bovenverdieping. Om de verhuizing in goede banen te leiden, sluiten wij in juli onze deuren.

Jeugdbib Nieuwmoer is gesloten van:

  • zaterdag 1 juli 2017 tot en met zaterdag 5 augustus 2017

Laatste uitlening: woensdag 28 juni 2017
Eerste uitlening: woensdag 9 augustus 2017 (Nieuwmoer-Dorp 12)

Uiteraard kan je tijdens de sluiting altijd terecht in Bib Kalmthout.
Lees verder

THEMASTANDEN IN DE BIB | juli 2017

KOSTUUMDRAMA'Scentrale bibliotheek, forum | 1 - 16 juli 2017

REIS ROND DE WERELD IN 80 SMAKEN

Kijk jij ook al reikhalzend uit naar de zomervakantie? De bib neemt je alvast mee op reis en laat je dromen van spannende avonturen met deze themastand.
En proef je deze zomer iets verrassends in je glas, drink je prosecco op de Spaanse trappen in Rome, ga je voor geroosterde krekels of een exotisch stukje slang in Namibië? Leg het vast op beeld, laat ons meegenieten van jouw smaakavontuur en doe mee met onze fotowedstrijd!

centrale bibliotheek, forum | 1 - 31 juli 2017
www.kortrijk.be/reisronddewereld


MOOOV


centrale bibliotheek, benedenverdieping | 1 juli - 30 juli 2017

HANDIG VOOR OP REIS


centrale bibliotheek, forum | 3 juli - 30 juli 2017

www.kortrijk.be/bibliotheek
Lees verder

De evacuatie van Geluwe en Wervik

Geluwe en Wervik

Met het project 'De evacuatie van Geluwe en Wervik' willen de gemeenten Geluwe en Wervik een pijnlijke gebeurtenis uit hun geschiedenis in herinnering brengen.

Wervik en Geluwe liggen in het zuiden van West-Vlaanderen, vlakbij de Frans-Belgische grens en op de taalgrens nabij Komen-Waasten. De gemeenten zijn voornamelijk bekend om hun Nationaal Tabaksmuseum, de prachtige gotische Sint-Medarduskerk en het Gallo-Romeins verleden.

Vlucht

Tijdens de Eerste Wereldoorlog hadden Geluwe en Wervik –net zoals de rest van België- te lijden onder het krijgsgewoel.

Na de inval van de Duitsers in oktober 1914 werden beide gemeenten kantonnementen onder Duits militair bestuur. Het dagelijkse leven stond helemaal in het teken van de bezetter. In Wervik en Geluwe waren duizenden Duitse soldaten gestationeerd.

Maar in 1917 sloeg het noodlot nog eens extra hard toe. Vanaf mei was er steeds meer bedrijvigheid aan het front bij Wijtschate-Mesen en in de lucht boven het operatiegebied. Bijna elke dag had de streek rond Wervik te lijden onder artilleriegranaten en bommen. De bevolking kon er onmogelijk nog blijven.

Vanaf 31 mei moesten alle inwoners van Wervik hun woning en de stad verlaten. Een maand later kregen ook de inwoners van Geluwe het bevel hun gemeente te verlaten.

Onderdak in Asse

De geëvacueerde Wervikanen en Geluwnaren vonden tijdelijk onderdak in de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Brabant en Limburg. Sommigen bleven maar enkele maanden, anderen meerdere jaren.

Een deel van de inwoners verbleef in Asse en Mollem. Jammer genoeg zijn veel van de gegevens over de geëvacueerde inwoners verloren gegaan. Daarom wil men op jullie een beroep doen om het verhaal en de geschiedenis van de vele duizenden vluchtelingen van 1917 te reconstrueren.

Help met de puzzel en bezorg je verhaal

Illustrator Carll Cneut, afkomstig uit Geluwe, heeft een schilderij gemaakt over de evacuatie van Wervik en Geluwe. Van dat schilderij zijn puzzelstukken gemaakt. In elke gemeente waar de vluchtelingen zijn opgevangen ligt één van die puzzelstukken. In Asse vind je het in de hoofdbibliotheek van Asse (Huinegem 2).

Naast het puzzelstuk ligt een notitieboek. Daarin kan je verhalen uit die periode en over de vluchtelingen van Wervik en Geluwe neerpennen. In november legt men alle puzzelstukken weer samen in Wervik en wordt het schilderij weer compleet. De verhalen worden verzameld in een boek.

Organisatie: stad Wervik, dienst Cultuur en Erfgoed, erfgoed@wervik.be of 056 95 24 22.


Lees verder

Ken je deze plek?
Herken jij deze locatie in één van de drie deelnemende gemeenten (Buggenhout, Lebbeke, Dendermonde) van samenwerkingsverband De Leesdijk?
Haast je snel daarheen en misschien win jij wel een spannend boek ! De winnaar kan zijn prijs ophalen in de bib. Veel succes!
Lees verder