donderdag 29 juni 2017

BIB-Nieuwsbrief_juli2017

 

nummer 86
juli 2017
Maandelijkse nieuwsbrief van de bibliotheek. Reacties en suggesties: bibliotheek@zoersel.be  
 
logo bib 

Zoek met je speurneus naar de schat van Vlieg in de bib!

Alle kinderen mogen heel de zomervakantie lang hun neus op(en)trekken voor de bibliotheek. Om dit jaar de schat van Vlieg in één van de drie bibliotheken te vinden moet je je speurneus opzetten. Er zijn drie zoektochten met een geurtje, voor kinderen van 3 tot 12 jaar, die naar een schat leiden. 
 
lees meer

 

Tip van de Bib:

Zoek met je speurneus naar de schat van Vlieg in de bib!

Alle kinderen mogen heel de zomervakantie lang hun neus op(en)trekken voor de bibliotheek. Om dit jaar de schat van Vlieg in één van de drie bibliotheken te vinden moet je je speurneus opzetten. Er zijn drie zoektochten met een geurtje, voor kinderen van 3 tot 12 jaar, die naar een schat leiden. 

Met de zoekopdracht van Vlieg is uw kind of kleinkind een kwartiertje zoet en heeft u  wat extra tijd voor uw vakantielectuur.


waar?
 In de drie bibliotheken, start aan de balie.

wanneer? Van 1 juli tot 31 augustus (let op: de bib in Halle en Sint-Antonius zijn gesloten van 17 juli tot 1 augustus).

wie? Er zijn 3 verschillende spelletjes: voor 3-6 jaar, 6-9 jaar en 9-12 jaar.


meer inlichtingen
: 03/2980 722 of bibliotheek@zoersel.be
Gluren bij de Buren - Zomer van het Spannende Boek

Naar goede gewoonte geven we met de start van de zomervakantie een rits adembenemende thrillers en nagelbijtende detectives met onze Bizoe en thematafel. Vanaf dit jaar moeten de leestips van 'Gluren bij de buren' u koude rillingen bezorgen tijdens de hittegolven. De thriller-experten van de bib van Borsbeek, Malle, Ranst, Wijnegem, Wommelgem en Zoersel (Bibburen) trokken op onderzoek.    

Mocht uw moordlustige leeshonger hiermee nog niet gestild zijn dan raden wij crimezone.nl of de VN-Thrillergids aan.
Sluitingsdagen tijdens de zomervakantie

De drie bibliotheken zijn tijdens de zomervakantie gesloten op:

  • dinsdag 11 juli
  • vrijdag 21 juli
  • dinsdag 15 augustus


Van maandag 17 juli t.e.m. dinsdag 1 augustus sluiten de bibliotheken van Halle en Sint-Antonius voor twee weken de deuren. De bibliotheek van Zoersel blijft heel de zomervakantie open tijdens de normale openingsuren.
U kunt 7 dagen op 7 uw materialen deponeren in de boekenschuif van de bibliotheek van Zoersel, Dorp 54.

Tijdens de zomervakantie heeft u misschien10 minuten vrij om ons te helpen met de openingsuren van de bib. Tot 16 juli kunt u deelnemen aan onze korte enquête. In de bibliotheek vindt u ook een papieren versie. Adopteer een boek op de laatste dag van de boekenverkoop op zaterdag 1 juli

Zaterdag 1 juli localiseert het 'Kerkhof van vergeten boeken' uit de bestseller van Carlos Ruis Zafon zich in de Blauwe Zaal naast de bibliotheek van Sint-Antonius. Op de laatste dag van onze grote boekenverkoop mag elke bezoeker één boek (niet-geprijsd) gratis mee naar huis nemen. Koester het zoals de jonge Daniël uit De schaduw van de wind voor de rest van uw leven.

Tussen 9.30 en 12.30 uur heeft u een laatste kans om extra vakantielectuur aan spotprijzen op de kop te tikken. Een boek dat u met alle kracht in je koffer mag duwen, waarmee u in het zwembad mag dobberen, dat u mag vergeten in het hotel of vliegtuig. Naast boeken, verkopen we dit jaar een ruim aanbod aan cd's!

waar? Blauwe Zaal naast de bib van Sint-Antonius, Handelslei 47.

wanneer? 1 juli van 9.30 t.e.m. 12.30 uur

Wij wensen u een deugddoende vakantie

het bibliotheekteam

naar boven

volwassenen romans                                                
Bekijk alle nieuwe aanwinsten

Mazzel Tov: mijn leven als werkstudente bij een orthodox-joodse familie / Margot Vanderstraeten
Bekijk via online catalogus


'Mazzel tov' biedt een indringend, uniek inkijkje in de onbekende wereld van een gesloten orthodox-joods gezin in Antwerpen. Zes jaar lang begeleidt auteur Margot Vanderstraeten de kinderen van de familie Schneider bij hun huiswerk. Via dochter Elzira en zoon Jakov krijgt ze geleidelijk aan toegang tot hun wereld. Hier heersen religieuze wetten en eeuwenoude tradities die de Vlaamse studente maar moeilijk kan rijmen met de tijd: de jaren negentig. Maar ook de joodse familie wordt beproefd door de open, maar kritische werkstudente. Dat zij ongehuwd samenwoont met haar Iraanse vriend Nima wekt achterdocht. Gaandeweg winnen - aan beide zijden - respect, nieuwsgierigheid en humor het van verontwaardiging en verwerping. Als de kinderen afgestudeerd zijn zal Vanderstraeten ze jaren later in Israël en New York opzoeken.

cover

naar boven

volwassenen non-fictie                                           
Bekijk alle nieuwe aanwinsten

Lieve Ijeawele, of een feministisch manifest in vijftien voorstellen / Chimamanda Ngozi Adichie
Bekijk via online catalogus


Een paar jaar geleden ontving Chimamanda Ngozi Adichie een brief van een goede vriendin waarin deze haar vroeg hoe ze haar dochtertje tot feministe kon opvoeden. Lieve Ijeawele is Adichie's antwoord in de vorm van vijftien voorstellen. Haar suggesties zijn vaak recht door zee, wrang, geestig, diepzinnig en opmerkzaam en kunnen helpen een dochter op te laten groeien tot een sterke, onafhankelijke vrouw. Of het nu gaat om het voorstel om haar ook een speelgoedhelikopter te geven en niet alleen een pop, om open gesprekken te voeren over kleding, of om de mythe te ontkrachten dat vrouwen alleen gemaakt zijn om het eten op tafel te zetten, Lieve Ijeawele gaat recht naar het hart van het seksuele debat in de eenentwintigste eeuw. Het is een belangwekkend betoog over wat het werkelijk betekent om vandaag de dag een vrouw te zijn


cover
naar boven

volwassenen strips                                                
Bekijk alle nieuwe aanwinsten

De snelle jongens (reeks: Hedge Fund) / Tristan Roulot, Philippe Sabbah en Patrick Hénaff
Bekijk via online catalogus


De top van de financiële wereld is verwikkeld in een meedogenloze samenzwering. Hedge Fund omvat de kronieken van de opkomst van Frank Carvale, verzekeringsmakelaar. Hij is de rijzende ster naar de hoogste niveaus van de internationale financiën. Van Hong Kong tot New York is hij de nieuwe, gouden jongen. Maar hij wordt onbewust geleid door een machiavellistische mentor die op zoek is naar wraak. Zo zal Frank een belangrijke rol in de geplande ondergang van de wereldeconomie moeten spelen.

Dit scenario is gebaseerd op echte gebeurtenissen en brieven waarin het koude en meedogenloze cynisme van de financiële wereld pijnlijk duidelijk wordt. Philippe Sabbah, één van de co-schrijvers, kent deze omgeving heel goed, waarmee hij scherpte en geloofwaardigheid aan dit project toevoegt.


cover
naar boven

Boekenbingo: lees eens een (auto)biografieWild / Cheryl Strayed
Bekijk via online catalogus


Daag jezelf uit met de Boekenbingo 2017! Download hier het bingoformulier.


Een krachtig memoir dat recht uit het hart komt: het verhaal van een jonge vrouw die op het dieptepunt van haar leven een 1700 kilometer lange solo-hike maakt. De tocht is slopend, zowel emotioneel als fysiek, maar maakt haar uiteindelijk sterker dan ooit.


Op haar zesentwintigste neemt Cheryl Strayed haar meest impulsieve beslissing ooit: ze begint aan een voettocht van 1700 kilometer langs de Pacific Crest Trail in het westen van Amerika. Helemaal alleen, zonder ervaring en met een veel te zware rugzak. Drie maanden lang doorstaat ze intense hitte en meters sneeuw, wordt ze geconfronteerd met beren en ratelslangen, en ervaart ze de schoonheid, maar ook de verschrikkelijke eenzaamheid van de tocht die haar leven voorgoed zou veranderen.

Het boek is verfilmd met Reese Witherspoon in de hoofdrol, een gelauwerd actrice met vele onderscheidingen, waaronder een Academy Award voor Beste Actrice in Walk the Line.


Meer (auto)biografieën? Vind hier inspiratie.

cover
 
naar boven

jeugd verhalen                                                        
Bekijk alle nieuwe aanwinsten

Schaduw / Michael Morpurgo
Bekijk via online catalogus


Schaduw gaat over de vriendschap tussen de Engelse jongen Matt en Aman, afkomstig uit Afghanistan. Schaduw is de naam van de hond van Aman. Aman vlucht met zijn moeder en een aangelopen hond na een aanslag van de Taliban naar Engeland. Daar woont haar broer en ze hopen er een veiliger bestaan te kunnen opbouwen. Ze maken een bizarre reis die begint in de laadbak van een vrachtwagen en eindigt in een opvangcentrum voor vluchtelingen. Zes jaar gaan voorbij en asielaanvragen lijken op niets uit te lopen. Matt mag uiteindelijk zijn nieuwe vriend niet meer bezoeken maar vraagt zijn opa naar het asielcentrum te gaan. Opa is journalist en hoort het schrijnende verhaal van Aman en zijn hond. Na publicatie van het verhaal proberen steeds meer vrienden ervoor te zorgen dat Aman en zijn moeder mogen blijven. Schaduw sluit perfect aan bij de huidige discussie over het vluchtelingenbeleid in de wereld en hoe hieraan te kunnen bijdragen. Kinderen kunnen zich voorstellen wat er gebeurt als je land verscheurd wordt door oorlog en je moet vluchten. En vooral: hoe je daarmee kunt omgaan.


cover
naar boven

jeugd non-fictie                                                      
Bekijk alle nieuwe aanwinsten

Youtube filmpjes maken voor kids / Nick Willoughby
Bekijk via online catalogus


Wil jij de volgende YouTube-ster zijn? Zit je weleens filmpjes op YouTube te kijken en denk je dan: dat kan ik ook wel? Of: dat lijkt me echt leuk om te doen? Dan heb je het juiste boek in handen! Of je nu beroemd wil worden op YouTube of gewoon filmpjes voor je vrienden wil maken, jouw digitale avontuur begint hier. Van het idee en de productie tot het delen op YouTube: dit boek helpt je je dromen waar te maken! Nick Willoughby begeleidt verschillende programma's die kinderen aspecten van films maken bijbrengen. Daarnaast schrijft hij boeken over het maken van films.

cover
naar boven

jeugd strips                                                            
Bekijk alle nieuwe aanwinsten

De twist in het sticht (reeks: Tijl) / Ron Schuijt
Bekijk via online catalogus


Toen Nederland nog geen Nederland was en België nog geen België heersten een hertog en zijn halfbroers met ijzeren vuist en vurige ambitie. Het land was verdeeld, het land was verdwaald; van de Staten-Generaal in Mechelen tot de bisschopstroon in Utrecht. En in het donker vroeg iedereen aan elkaar: Ben je vriend of vijand? Ben je een Haak of een Kabeljauw?


cover
naar boven

Le confessioni / Roberto Ando
Bekijk via online catalogus


Tijdens een G8-top in een Duits luxehotel komen toppolitici en -economen samen. De voorzitter van de top, Daniel Roché – directeur van het IMF – heeft ook 3 buitenstaanders uitgenodigd: een innemende rockzanger, een populaire schrijfster en een monnik, bij wie hij op een avond te biecht gaat. Wanneer Roché de volgende dag dood wordt teruggevonden, ontstaat er onrust bij de politici. Gehouden tot het biechtgeheim en ondanks de druk van bovenaf weigert de monnik te onthullen wat Roché hem opbiechtte.


cover
naar boven
Fantastic beasts and where to find them / David Yates
Bekijk via online catalogus

Fantastic Beasts and Where to Find Them begint in 1926 als Newt Scamander zijn wereldwijde excursie voor het vinden en vastleggen van een bijzondere collectie fabeldieren net heeft afgerond. Wat een simpele tussenstop in New York had moeten worden, loopt volledig uit de hand door een No-Maj (Amerikaans voor een Dreuzel) genaamd Jacob, een magische koffer, en het ontsnappen van een aantal van Newt’s fabeldieren, die wel eens problemen zouden kunnen veroorzaken voor zowel de tovenaars als de No-Maj wereld.

                      
cover
 
naar boven


Klik hier als u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen.
Klik hier als u ook de gemeentelijke nieuwsbrief wenst te ontvangen.